Groninger Molenweekend 2017
Op 10 en 11 juni is er weer volop gelegenheid om de Groninger molens niet alleen in het landschap te bewonderen, maar ook van dichterbij te verkennen. Het merendeel van de molens in de provincie Groningen heeft tijdens het jaarlijkse Groninger Molenweekend de deuren voor het publiek geopend. Afhankelijk van het weer zullen de meeste molens in werking zijn en daarnaast hebben de vrijwilligers op de molen verschillende activiteiten georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘Beestenboel’. Veel onderdelen in een molen zijn vernoemd naar dieren. En sommige molens hebben zelfs een dierennaam. Is het gemakkelijk een element in de molen met een dierennaam te herkennen?
Deelnemende molens
Persbericht
Groninger Molenweekend 2016:
Het molenaarsambacht: werelderfgoed?!
Datum: 11 en 12 juni

Zoals bekend heeft Nederland bij UNESCO het molenaarsambacht genomineerd als immaterieel erfgoed. Dat was voor ons een goede reden om als thema voor de komende editie te kiezen voor ‘Het molenaarsambacht: werelderfgoed?! ‘
Overzicht deelnemende molens.Groninger Molenweekend 2015
Zaterdag 13 en zondag 14 juni is er weer volop gelegenheid om de Groninger molens niet alleen in het landschap te bewonderen, maar ook van dichterbij te verkennen. Het merendeel van de molens in de provincie Groningen heeft tijdens het jaarlijkse Groninger Molenweekend de deuren voor het publiek geopend. Afhankelijk van het weer zullen de meeste molens in werking zijn en daarnaast hebben de vrijwilligers op de molen verschillende activiteiten georganiseerd.
Het centrale thema in 2015 is de kleurrijke molen. Bestaat er zoiets als ‘Groninger kleuren’ op molens en wat verstaan we onder authentiek? Ontdek of het kleurgebruik van de Groninger molens decoratief is of juist uit praktisch oogpunt werd toegepast. Ook reclame op molens staat dit jaar volop in de belangstelling.
Persbericht

Avond voor vrijwilligers
Voorafgaand aan het Groninger Molenweekend organiseert het Groninger Molenhuis traditiegetrouw de vrijwilligersavond voor de vrijwilligers op de molen. De bijeenkomst heeft dit jaar plaats op donderdagvond 4 juni. Molen Wilhelmina in Noorderhoogebrug zal worden bezocht. Hierna zal in Zuidwolde een maaltijd worden genuttigd en zijn er enkele verhalende bijdragen. Vrijwilligers op de molen kunnen zich, tot 1 juni, aanmelden bij het Groninger Molenhuis.


Groninger Molenweekend 2014: Naar de molen!
Tijdens het Groninger Molenweekend 2014 waren op 14 en 15 juni zo’n zeventig molens geopend voor het publiek. Het thema dit jaar was: Naar de molen! In verschillende molens waren activiteiten. Zo werden door molenaars of molengidsen rondleidingen gegeven en waren in enkele molens demonstraties van het malen of de hydraulische aandrijving. Ondanks dat er veel andere activiteiten waren datzelfde weekend en het op zondag Vaderdag was, gingen veel mensen ‘naar de molen!’ Om bezoekers te trekken was in Stel’s Meulen in Harkstede op zaterdagmiddag een optreden van Shantykoor de Raaitvinken, want “als we niets organiseren wordt het moeilijk, er zijn teveel activiteiten in de omgeving.” Door deze activiteit bezochten zo’n honderd mensen de molen.
In Usquert trok het Quiltfestival Noord-Groningen veel bezoekers en meer dan 1250 (!) mensen kwamen molen Eva bezoeken. “Behalve de vele bezoekers voor het festival kwamen er ook diverse molenliefhebbers langs. Sommigen deden mee met één van de fiets- of autotochten langs de diverse locaties van het festival. Ook waren er mensen die alleen voor de molen kwamen. Zeer goede opbrengst voor de molenkas”, aldus molenaar Willem Huizenga, die heel wat koffie heeft moeten zetten. Derk Jan Tinga van De Vier Winden in Pieterburen over zijn bezoekers: “De weinige bezoekers die ik heb gehad waren wel interessant, vooral één van de eerste geslaagde vrijwilligers uit onze provincie, die me veel kon vertellen over de start van de opleiding van de vrijwilligers hier en hoe het er toen allemaal aan toe ging. Daarnaast kwamen er een paar collega-molenaars langs en heeft zich bij mij een nieuwe cursist aangemeld, die na de vakantie wil komen lessen: ook leuk!”
Op zondag bezochten meer dan 350 personen De Ruiten in Slochteren waaronder fietsers uit Veendam die meededen aan de zogenaamde ‘Turftocht’. “Ze hebben hier hun lunchpakket genuttigd en koffie gedronken. Een draaiorgel, geregeld door de organisatie van de Turftocht, zorgde voor een vrolijke noot.” Op zaterdag kwamen 40 bezoekers naar de molen. “Dat is helemaal niet slecht”, aldus de tevreden molenaar Henk Helmantel.
Foto: De Ruiten ontvangt fietsers uit Veendam.